vrijdag, mei 19, 2006

Apenkooi

Gisterenavond ben ik dus naar school geweest. Was best interessant, zal het even kort proberen uit te leggen.
Het is een Jenaplan school, en afgelopen jaren kwamen de kleuters samen met de kinderen uit groep 4 en 5 in een klas. De ervaring van school was dat dat voor veel kinderen erg aanpoten was, ook omdat voor half 12 het verplichte taal en reken -gebeuren moest gebeuren. Na de middag kwam dan WereldOrientatie, en kon er eigenlijk niet teruggegrepen worden op hetgeen ze die morgen hadden geleerd.
In de nieuwe opzet is er de hele dag tijd om het thema terug te laten komen, wat het voor de kinderen ook leuker en beter te volgen maakt.
De Wereldorientatie (beetje het hart van Jenaplan) wordt nu veel meer verweven door de dag. Groep 3 doet wel mee met groep 4 en 5 maar zitten niet de hele
dag bij elkaar. Zoals het gisteren verteld werd lijkt het ene prima idee, vooral omdat de leerkracht nu al haar aandacht aan de nieuwelingen kan geven, wat denk ik zeker zo'n eerste periode belangrijk is. Let wel, de resultaten van school waren altijd prima, maar het kan altijd beter en leuker en hopelijk gaat dat op deze manier lukken.

Hamvraag voor C: welke klas en welke kindjes??, Nou ze gaat naar de Apenkooi en jawel, met zowel J als K.. Dus een heel gelukkig kind vanavond :-)

1 opmerking:

paule zei

Onze kinderen zitten ook op een |Jenaplan school. Maar de groepsindeling is bij ons anders. We hebben groep 1 apart, dan combinatie 2/3 (waar er twee klassen van zijn) en persoonlijk vind ik dat een super combinatie. Deze kinderen leren zoveel van elkaar en er blijft voor de derde groepers nog tijd om lekker te spelen. Maar, de overstap straks naar groep 4 schijnt wel een pittige te zijn en voor Anouk is het dus zover na de zomervakantie:-( Gelukkig is ze een sterke meid en ze redt zich vast wel, maar toch... en het is dan ook afgelopen met de vrije woensdagochtend, mmm dat ga ik wel missen hoor!